Varaa aika huoltoon

Jyväskylä ja Tampere ajanvaraus!
Täytä auton tekniset tiedot automaattisesti syöttämällä rekisterinumerosi alle.


Dieselauto vai bensa-auto? Kumpi polttoaine on vähäpäästöisempi?

dieselauto

Mistä on kyse?

Dieselauto ja bensa-auto synnyttävät molemmat hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidi syntyy moottorissa tapahtuvan palamisen seurauksena. Suomessa siirryttiin vuonna 2001 hiilidioksidipäästöihin perustuvaan verotukseen, minkä lisäksi dieselautoja verotetaan myös käyttövoimaveron muodossa.

Bensa- ja dieselauto eroavat hiukan päästöissä

Uusien dieselautojen päästöt Euroopan Unionissa olivat keskimäärin 117,9 grammaa kilometriltä, kun bensa-autojen päästöt olivat 121,6 grammaa vastaavalta matkalta. EU:n tavoite on päästä keskimäärin 95 grammaan per kilometri vuonna 2021. Suomessa myytyjen autojen keskimääräiset päästöt olivat vuonna 2017 118,2 g/km.

Hybridiautoista syntyvät päästöt ovat keskimäärin huomattavasti pelkällä polttomoottorilla toimivia autoja matalammat, mutta taloudellisesta näkökulmasta katsottuna hybridiautojen hankintahinta on edelleen huomattavasti verrokkeja korkeampi, mikä ei niistä välttämättä taloudellisempia tee. Verotus perustuu kuitenkin edelleen CO2-päästöihin, joten vuosikustannukset verotuksen ja käyttökustannusten osalta ovat edullisemmat kuin bensa- tai dieselautojen.

Diesel vs Bensiini

Dieselauto vapauttaa elinkaarensa aikana tutkimusten mukaan 3,65 tonnia enemmän hiilidioksidia ilmakehään kuin vastaava bensa-auto. Päästöt eivät kuitenkaan ole puhtaasti auton käytöstä syntyviä, vaan dieselauton valmistamisprosessi vaatii enemmän energiaa. Dieselmoottorit ovat bensamoottoreita monimutkaisempia, mikä vaatii enemmän materiaaleja, joiden valmistuksessa on syntynyt päästöjä.

Euroopassa keskimäärin noin seitsemän kymmenestä myydystä autosta on dieselautoja, kun taas esimerkiksi Kiinassa dieselautojen osuus autokannasta on 2%. Syy tälle ilmiölle on yleisesti dieselin verotus. Dieselin verotus voi olla jopa 40% bensiiniautojen verotusta alhaisempi. Suomessa ajoneuvovero jakaantuu perusveroon ja käyttövoima, eli dieselveroon. Verotuksella pyritään yleisesti ohjaamaan ostokäyttäytymistä ja saavuttamaan EU:n asettama tavoite alle 95 g/km hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2021 mennessä.

Lue myös artikkelimme teiden suolaamisen aiheuttamista ongelmista täältä!

Varaa huoltoaikasi TÄÄLTÄ!

Toimipaikat
Meistä

Mikan & Anssin Autohuolto Oy on täyden palvelun autohuolto ja autokorjaamo Jyväskylässä ja Tampereella. Autokorjaamossa on uudet huoltotilat ja autodiagnostiikkalaitteet jotka takaavat asianmukaisen ja nykyaikaisen autohuollon autoon kuin autoon.

Seuraa meitä

© 2018 MA-Autohuolto