Varaa aika huoltoon

Jyväskylä, Tampere ja Hollola ajanvaraus!
Täytä auton tekniset tiedot automaattisesti syöttämällä rekisterinumerosi alle.


Nelipyöräsuuntaus ohjaa kaikki renkaat samaan suuntaan!

nelipyöräsuuntaus

”Pari viikkoa sitten taskuun autoani parkkeeratessani kaupungissa, töytäisin oikean takarenkaan melko napakasti kanttikiveen. Jälkiä ei onneksi jäänyt, mutta sen jälkeen auto on käyttäytynyt levottomasti maantiellä, ja tuntuu että rattia saa puristaa rystyset valkoisena suorallakin tiellä. Mistä tämä johtuu ja liittyykö netissä suositeltu nelipyöräsuuntaus jotenkin tähän vaivaan?”

Mitä virheelliset pyöräkulmat aiheuttavat?

Vaikka autoa ohjataan eturenkailla, määrää auton kulkukulman taka-akselin asento. Tästä johtuu, että jos takapyörien aurauskulma on virheellinen, kulkee auto hieman sivuttain, jolloin ajaessa suoraan joutuu eturenkaita vääntämään vastaavasti. Tämä aiheuttaa nopeaa ja epätasaista kulumaa renkaille.

Nelipyöräsuuntaus korjaa aurauskulmat

Vaikka auton auraukset johtuisivatkin varmuudella takarenkaista, joudutaan huolto tekemään niin sanottuna nelipyöräsuuntauksena, mikä tarkoittaa, että jokaiseen pyörään kiinnitetään mittapää, mikä mittaa kaikki tarvittavat kulmalaskelmat. Kaikissa automalleissa ei ole takapyörien aurauksille säätömahdollisuutta, joten silloin korjaus tehdään säätämällä etupyörät oikeaan kulkukulmaan suhteessa takapyöriin. Varmoja merkkejä tarpeesta suorittaa suuntaus ovat: suoraan ajettaessa ratti on vinossa, renkaiden epätasainen kuluminen ja levoton ohjaustuntuma. Kulmien tarkastus on hyvä tehdä vaikkapa renkaiden vaihdon yhteydessä.

Jotta uudet renkaat pysyvät uuden veroisina, nelipyöräsuuntaus kannattaa tehdä ainakin tarkistuksena jokaisen renkaanvaihdon yhteydessä, sillä renkaat voivat kulua käyttökelvottomaksi hyvinkin nopeasti, mikäli säätämistä ei tehdä! Uusien renkaiden hinta on useita satoja euroja, joten tarkistus on aina aika-ajoin kannattavaa tehdä.

Mitä eri termit kulmissa tarkoittavat?

Pyöräkulmien termistöä on syytä avata hieman:

Camper eli pyörän sivukallistuma

Pyörän kallistuma pystyasentoon nähden. Mikäli pyörä kallistuu ajoneuvosta ulospäin on kyseessä positiivinen camper ja toisin päin kun pyörä kallistuu sisäänpäin on kyseessä negatiivinen camper-kulma. Camperista johtuvat virhekulmat kuluttavat renkaiden ulkoreunoja.

Caster eli kääntöakselin takakallistuma

Kääntöakselin takakallistuma palauttaa ohjauksen mutkan jälkeen suoraan ja vakauttaa ajokäytöstä suoraan ajettaessa. 

Aurauskulma

Aurauskulma tarkoittaa saman akselin renkaiden suuntaa suhteessa toisiinsa. Aurauskulmilla hallitaan auton ajovakautta, mutta korkeampi kulma lisää vierintävastusta ja täten kulutusta.

Kulkukulma

Auton kulkua ohjaa takarenkaiden suunta ja niiden suuntaa korjataan etupyörillä. Vain harvoissa autoissa on takapyörille säätömahdollisuus, joten mikäli esimerkiksi iskusta aiheutuu virhekulmaa takapyörille, korjataan se muuttamalla etupyörien kulkusuuntaa. 

Päivi Rantanen
Päivi Rantanen
@paivirantanen
Read More
Loistava asiantunteva palvelu. Nopeasti auto kuntoon. Suosittelen Tampereen toimipistettä.
Tarja Tainio
Tarja Tainio
@tarjatainio
Read More
Eilen renkaat piti pahan äänen ja aamulla klo 7:15 soitin Mikalle& Anssille ja kysyin saisiko heti apua 😱 Täyttä on mutta tuo tänne niin katsotaan mikä on kyseessä. Menin heti paikalle ja pyysivät odottamaan ja ota kuppi kahvia ☕️ katsotaan heti. Kivi sinne ilmeisesti oli mennyt hiekkatiellä kun on tullut nyt ajeltua .. 15minuuttia ja homma oli tsekattu😅 Mitä maksaa? No ei tällä kertaa mitään kun varsinaista vikaa ei löytynyt ja kirskuntaa ei kuulunut enää😅 Iso kiitos loistavasta, nopeasta ja erittäin ystävällisestä palvelusta. Tulen toistekin 😊
Rosamaria Sinervä
Rosamaria Sinervä
@rosamariasinerva
Read More
Erittäin hyvää palvelua, sijaisauto siisti ja erittäin hyvä lisä👍🏽😎 suosittelen
Previous
Next
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Toimipaikat

Meistä

Mikan & Anssin Autohuolto Oy on täyden palvelun autohuolto ja autokorjaamo Jyväskylässä, Tampereella ja Hollolassa. Autokorjaamoissa on uudet huoltotilat ja autodiagnostiikkalaitteet, jotka takaavat asianmukaisen ja nykyaikaisen autohuollon autoon kuin autoon.

Seuraa meitä

© 2021 MA-Autohuolto | JVmedia